5 otázek pro Ondřeje Kurkina

Ondřej Kurkin je jednatelem Cardam Solution. Má přes 10 let zkušeností s inovativními řešeními v širokém spektru podniků – zaměřuje se hlavně na digitalizaci procesů, koncept digitální továrny a řízení životního cyklu produktu. Zjistili jsme pro vás, co si myslí o digitalizaci a proč se právě teď pouští do vzdělávání.

Ondro, digitalizace je pro mnohé trochu záhadný pojem. Ty se jí zabýváš už přes deset let. Co je digitalizace pro tebe? 

Pro mě je digitalizace hlavně o optimalizaci procesů. Když chci něco zlepšit musím to z jedné strany umět dobře popsat, tedy znát data, fakta a čísla a tím identifikovat problém a následně si ověřit zlepšení. Na druhé straně digitalizace napomůže optimalizaci procesu automatizací jejich provádění. Je to cesta k úspoře času a nákladu a k odstranění plýtvání.   

 
Kromě toho, že v Brain4Industry pomáháš firmám s digitalizací, stál jsi také u zrodu B4I Academy. Co tě k tomu přivedlo? 

Z naší zkušenosti vidím, jak může digitalizace posunout firmy dopředu. Vidím plno firem, kterým se daří, ale s růstem jejich činnosti se zvyšují požadavky na řízení a rozhodování. Digitalizace jim v tomto, a i dalších činnostech v podnikání může hodně pomoci. Zároveň vnímám obavy z digitalizace. Proto bych chtěl přiblížit výhody digitalizace a z ní plynoucí benefity co největšímu množství firem. Vlastně chci tímto způsobem „evangelizovat“ oblast malých a středních podniků, kde jsou aktuálně rezervy největší. 

 
Když se vydám na kurz Úvod do digitalizace, co můžu čekat? 

Rozhodně hodně intenzivní jednodenní kurz, kde se dozvíte, co je to vlastně digitalizace a co je potřeba udělat, než se do ní vůbec pustíte. Celé je to hodně postavené na životním cyklu výrobku a také na sběru dat a práci s nimi. Je to taková ochutnávka, skvělé pro někoho, kdo se potřebuje v digitalizaci zorientovat. 

 
A co když jsem pokročilejší a ochutnávka mi nestačí? 

Pak bych doporučil Digitální akademii. Je to pětidenní kurz, ve kterém už jdeme víc do hloubky. Navíc jsou tam další témata, jako například AI nástroje, obrana proti kybernetickým hrozbám nebo implementace a komunikace změn ve firmě. Celý kurz je totiž připravený hlavně pro manažery a majitele menších a středních firem, které mohou na kurz dostat 100% příspěvek z EU. 

Vedle toho, že vedeš Cardam a kurzy B4I Academy, jsi také bubeníkem. Mají tyhle činnosti vůbec něco společného? 

Vlastně docela hodně. Naše kapela se jmenuje Ztráta času, takže jsme zpátky u té optimalizace 🙂 Zkoušel jsem kdysi elektronické bicí s mnoha digitálními zvuky a tóny, ale v tomto případě bych volil klasiku, a do digitalizace se nepouštěl. 😊 

Autor: Kateřina Brejchová