5 otázek pro Vojtěcha Noska

1) Vojtěchu, Vy se zabýváte technologickou inovací už řadu let. Zkusil byste vysvětlit, co je podle Vás v téhle oblasti pro firmy nedůležitější?

Zásadní je uvědomit si, že inovace je změna, a ta s sebou nese spoustu rizik. Na druhou stranu je dnes už nejen technologickým firmám myslím jasné, že bez koncepčního přístupu k inovacím na trhu dlouho nevydrží. Náš cíl v UNICO i v B4I, je firmám ta rizika spojená s inovační změnou minimalizovat.

2) Je něco, co Vás v tomto oboru nepřestává překvapovat?

Nepřestává mě překvapovat názor, že inovace není potřeba, když se firmě daří. Právě když se firmě daří a dobře prodává, je prostor (zejména finanční) věnovat se rozvoji a využití trendů ve svůj prospěch. A taky: to, že se něco dobře prodává, ještě nemusí nutně znamenat 100% product-market fit! I ten se vyvíjí v čase.

3) Co byste poradil firmám, které se chtějí vydat cestou technologické inovace?

Je to jako s jakoukoliv jinou změnou: nebát se a začít, jít postupně a hlavně systematicky, obzvláště v oblasti technologických inovací neexistují zkratky.

4) Právě teď se také pouštíte do kurzu Jak na technologickou inovaci v rámci Brain4Industry Academy. Proč by měl člověk na takový kurz přijít?

Celý kurz je koncipován právě jako sled systematických kroků, které považujeme v procesu technologických inovací za důležité. Kurz je postavený na příkladech, zejména těch špatných, které si každý pamatuje lépe. Přestože se člověk chybami učí, některé je lepší si odpustit:).

5) Ve volném čase rád běháte – nacházíte v běhání nějakou inspiraci nebo impulz pro Vaši práci?

Trpělivost. Aby si člověk běhání užíval, potřebuje mít trošku natrénováno. Pro implementaci technologické inovace je také zapotřebí být trpělivý, mít vytrénovaný interní tým nebo externí partnery a (!) nepřeskakovat důležité kroky, byť se na začátku mohou zdát zbytečné.